Blog

Bratislava

13/03/2015 18:25

Bratislava taakse on jäänyt ja sieltäkin jokunen mukava muisto talteen saatu vaikka vain päivän reissu olikin. Päivän reissu, koska joku Bratislavasta kotoisin oleva meille sanoi, ettei kaupungissa riitä nähtävää enempää ja oikeastaan oikeassa olikin. Keskustassa jokunen patsas ja tottakai Bratislavan kuulu linna. Keskustasta löysin myös kauan kadonneen kaksoisveljeni.(Kuva)

Budapestin reissun päätimme siirtää myöhemmäksi, koska viikko on ollut erittäin kiireinen vähän kaikilla.

Gyoriin ei sitten muuta uutta kuin, että tuli tänään paikalliseen sairaalaankin tutustuttua. Jossain välissä onnistuin jotenkin ihmeellisesti nyrkkini rikkomaan. No murtunuthan se on, mutta 2-4 viikon kipsauksella selviän. Ensiavun jonossa kaverini siinä kertoili sitten hieman unkarilaisista sairaaloista ja kuinka ei tahdo löytyä tarpeeksi väkeä julkisiin, kun yksityiset luonnollisesti maksavat enemmän. Mitä nyt ymmärsin aikalailla sama tilanne suomessakin, että lääkäreitä tuodaan ulkomailta, kun ei omassa maassa ole tarpeeksi tarjontaa.

Välaikatietoo

04/03/2015 18:03

Opintoja ja juhlintaa vuorotellen, vaikka mahtavaa onkin niin kyllä mieli vähän vaihtelua kaipaa. Näin siis ensimmäisen pikaiset matkakohteet tuli kavereiden kera suunniteltua. Perjantaina Bratislavaan pikavisiitille ja Ma-Ti Budapestiin. Tämän lisäksi joku väli käymään erään Unkarilaisen opiskelutoverin kotikaupungissa joku viikonloppu tässä kuussa. Näin hiljalleen alkaa oppia käyttämään Gyorin mainiota sijaintia hyödykseen.

Projektista mitä jännitin viimeviikolla kerrottaneen, että Belgialaiset jättivät leikin kesken viime hetkellä, joten päädyin tekemään yhteistyötä IBM kanssa. Enkä tätä pahakseni laita laisinkaan! Varsinkin kun Tiimini koostuu kokonaan Unkarilaisista kavereista, joten ryhmähenki on erittäin korkealla. Näin rakennusinsinöörin kannalta vielä erittäin hyvä, että sain pari marketoinnin asijantuntijaa ryhmään. Ajoittain kun sattuu termejä joista ei ole ikinä kuullutkaan. Muuten pöytäkirjojen kirjoittelu ja brainstormaaminen tuttua kyllä on.

Projektin mainpoint on siis tehdä selvitys tiedonkulusta työntekijöiden kesken ja antaa uusia ideoita tiedonkulun parantamiseen. Tähän Firma halusi nimenomaan nuoria mieliä, joilta saattaa ajoittain joku hullu, mutta hyvä idea pompahtaakkin.

Opintoja ja arkea

24/02/2015 18:55

Näin vihdoin alkaa hieman normaalimpaan rytmiin päästä kun kuntosalin löysi yliopiston tiloista. Sali on peräti ilmainen, mutta luonnollisesti erittäin huono. Välttäköön moiselle eläjälle. Kuvia tulossa joku väli kunhan sattuu tyhjää olemaan...yleensä kun siinä 20 neliön huoneessa se 6-10 henkeä on aina treenailemassa.

No kuntosalin löytymisen lisäksi sain summailtua kaikki kurssit joita 8 kipaleen verran löytyi, eli opintojakin biletyksen lisäksi riittää. Tämän lisäksi Erasmus opiskelijoille avautui mahdollisuus työskennellä oikeiden yhtiöiden kanssa ja saada tästä merkintä CV:hen. No luonnollisesti kunnianhimoisena ihmisenä en tätä voinut sivuttaa vaikka suurin osa tämän ohittaakin, koska joutuisi oikeasti jotain tekemäänkin.

Noh hain parin belgialaisen toverini kanssa konsultoimaan tämmöiselle pienelle tekijellä nimeltä Nestlé. Tästä sitten jännittämään ensiviikkoon saammeko projektin itsellemme vai joudummeko tyytymään vähemmän normaalin kuluttajan tuntemaan nimeen kuten IBM tai Rába. Taisi tuolla joku maininta olla Audistakin, mutta jätettäköön se paikallisille. Kaupungissa näes valmisteen kyseistä autoa, joten luonnollisesti se on paikallisille opiskelijoille ns. unelma duuni. Taitaa yliopistolla olla yksi rakennuksistakin itseasiassa AUDI:n sponsoroima. Mutta turinat sikseen ja ensi kertaan.

Pecs

19/02/2015 17:28

Näin alkaa olla hiljalleen viimeviikonlopun reissusta palauduttu. Jos aikaisemmin sanoin että Gyor on kaunis kaupunki vaan niin on myös Pecs. 

Visiittiimme sisältyi pieni kaupunki kierros, karnevaalivisiitti ja museossa käynti, yöelämää unohtamatta. Museo kertoi pitkälti tarinaan kristinuskon ensimmäisestä saapumisesta Unkariin Roomalaisten aikoihin.

Itse yöelämästä on suorastaan pakko mainita, että näin suomalaisena kyllä tuntui oudolta keskellä yötä haapuilla keskellä 150 000 ihmisen kaupunkia lauantaina ja kuulla pelkkää hiljaisuutta. En ikinä olisi voinut kuvitella että keskellä yökerhoja voi semmoisen hiljaisuuden kokea vaikka klubeilla tiiviisti porukkaa lappaakin. Paikallisilla näkyy vaan olevan tapana hillitä kielensä ulkona ollessaan. Tietenkin on mahdollista että lähistöllä pidettävä 5 päivän pituinen karnevaali, joka huipentui sunnuntaihin hillitsi vähän elämöintiä kaupungissa.

 

Kuten mainitsin kaupungissa juhlittiin perinteikästä vuosittaista karnevaalia, joka sanalla sanoen oli vähintääkin outo. Ensimmäinen asia mitä opas kertoo, että karnevaali on alkujaan ollut hedelmällisyyden juhla, joten ei kannata säikähtää jos vastaan tupsahtaa 2m korkeita diljoja. JA Kyllä niitäkin näkyi lapsiperheiden seassa. Vähän erillainen holhous meillä tuolla suomessa. Laittaa ajoittain miettimään mennäänkö kotisuomessa lastensuojelussa ehkä hiukan liian pitkälle. Nimittäin ei noista Unkarilaisista mitään kieroonkasvaneita tunnu kasvavan, varsinkaan jos mennään miesten käytöstapoihin. No jokatapauksessa aivan mahtava reissu oli ja kuvat osiossa muutama kuva museosta, karnevaalista, kaupungista.

2 viikkoa takanapäin

11/02/2015 18:01

Näin on kohta parisin viikkoa Unkarissa elelelty. Mieli korkeammalla kuin koskaan vaikka korkea kuuma, kurkkukipu, flunssa ja päänsärky miehen sängyssä saivat kolme päivää pidettyäkin. Kaiken kukkuraksi näin pakkasta karkuun lähteneenä suomalaisena ikkunan avattuani näin ulkona kauhistuttavan näyn. (Kuva3.)

No Sairaudesta huolimatta sain yhteyden suurimpaan osaan tulevista opettajistani ja näin ollen opintoni alkuun. Kyllähän tuo mielenkiintoiselta näin insinöörin kannalta tuntui katsella kun läjä arkkitehtejä pykkäilee suunnitelmiaan jos jonkinmoisista rakennelmista. Kielen nyt ainakin toistaiseksi pystynyt kiinni pitämään. :)

Viikonloppuna ensimmäinen tutustumisreissu Erasmus opiskelijoiden kanssa toiseen kaupunkiin. Kohde löytyy tällä kertaa n. 200km eteleen. Unkarin 5:ksi suurin kaupunki ja yksi kolmesta euroopan kulttuuripääkaupungeista. Kaupunki nimeltään siis Pécs. Mielenkiintoinen reissu varmasti tulossa.

Majoituksesta

04/02/2015 19:31

Asuminen siis opiskelia hostellissa 2 muun kanssa samassa huoneessa. Onhan tää vähän erilaista mihin kotisuomessa on tottunut kun tilaa oli joka suuntaan vaikka kuinka. No on tässä tietenkin ihan mukavatkin puolensa kun ylin kerros yhdestä siivestä on varattu kokonaan Erasmus opiskelijoille, niin edes tuppisuu suomalainen ei pysty olemaan ilman kontaktia toiseen ihmiseen vaikka kuinka sitä yrittäisi. :)

Ensiajatuksia

04/02/2015 19:29

Näiin on vihdoin internet yhteys huoneeseen saatu ja jonkin sortin kontakti muuhun mailmaan. Arvelin siis vähän ensivaikutelmia Unkarista tänne kirjailla.

Matkalla Budapestin lentokentältä juna-asemalla voinen myöntää pienen kulttuurishokin poikasen iskeneen. Osa Budapestin rakennuksista olisi nimittäin kotimaassa matalaksi vedetty jo vuosikymmen sitten ja kaiken kruunasi puolentusinaa pillit päällä vastaan ajavaa maijaa. Varsinainen ”Welcome to Hungary”. Noh onneksi ensivaikutelma voi hyvin usein pettää.

Gyorissa mieli kuitenkin piristyi hyvin äkkiä. Ihmiset ystävällisiä, ruoka ja juoma hyvää, sekä voinen sanoa kaupunkia kauneimmaksi mitä olen tähän mennessä nähnyt vaikka kelit huonot ovatkin.

Tehtäviä, tehtäviä

16/01/2015 07:59

Szia! Vaikkapa tuolla pakollisella valtterin 2op:n nettikurssilla ei hyvin montaa tehtävää olekkaan, niin kyllä niihin vaan kummasti aikaa saa kulumaan. Diaesitystä suomesta tehdessäni tuli huomattua, että vaikka enkelsmannin kirjoittaminen ja keskustelu jotakuinkin sujuu, on pieni joensuun poika aivan kauhusta valkeana kun pidempään joutuisi äänessä olemaan. Jonkun tunnin ajan yksin talossa harjoittaen rallienglantia, kuitenkin alan suhteellisen tyytyväinen lopputulokseen olla.

Vielä viimeiset pari tehtävää edessä ja kielen harjoituksen voisin unkarin perusteisiin vaihtaa....jos nyt edes terve saisi sanottua.

Lähtöön muutama viikko

04/01/2015 16:34

Noniin, näin on harvoille ja valituille tiedoitettu blogi avattuna. Blogin tarkoituksena on pitkälti toimia omana viikkopäiväkirjana unkarin ajasta. Pyrin tätä noin viikon välein päivittelemään. Näin vaihdon lopussakin vielä mahdollisesti muistaa mitäs kaikkea sitä on tultua nähtyä ja koettua.

Lähtövalmistelut pitkälti tehtynä ja mieltä askarruttaviin kysymyksiin on Unkarin päädystä hyvin äkkiä vastaukset saanut. Joten erittäin hyvillä mielillä matkaan valmis lähtemään.

<< 1 | 2